onsdag 26 september 2012

Risk för felmedicinering

 Apotekens ständiga byten av mediciner ökar riskerna för felmedicinering. I dagens DN (26/9) skriver fyra fackförbund och branschorganisationen för Sveriges apotek en artikel om de negativa konsekvenserna av generikareformen.Reformen innebär att receptbelagda läkemedel byts ut mot en likvärdig medicin som har ett lägre pris.

Från PRO har vi länge pekat på riskerna med reformen. För våra medlemmar, som har olika läkemedel, skapar utbytet stor förvirring. Den verksamma substansen är densamma i de olika kopiorna, men det är annat som skiljer. För patientera innebär bytena att läkemedlen har nya namn, nya förpackningar, ny färg och form. Detta gör att riskerna för felmedicinering ökar.

 Själv blir jag väldig irriterad varje gång jag hämtar en ny omgång av mina mediciner. Jag får nya mediciner med nya namn, nya förpackningar osv. Har man då många olika mediciner så blir det förvirrande.

Enligt  artikeln i DN tjänar samhället ca 8 miljarder på generikareformen varje år. Det låter bra. Men frågan är vad kostar felmedicineringen? Enligt artikeln lär det kosta ca 10-20 miljarder per år. Nu skall det också sägas att all felmedicinering beror inte på generikareformen, det finns även andra orsaker.

 
 

 

1 kommentar:

  1. Vi äldre tycker ofta att det var bättre förr. Men var det inte det? Naturligtvis inte,men i flera avseenden. Apotekksreformen är inte lyckad, information som mer och mer övergår till digitalt, gör att många äldre som inte har eller kan använda en dator blir andra klassens människor, därför att de inte kan tillgodogöra sig allt informationsutbud. Med mera, med mera.

    SvaraRadera