torsdag 31 oktober 2013

Pensionärerna förlorar stora pengar

Nu har vi fått klara besked om hur det ligger till med pensionerna. Det är Svenska Dagbladet som redovisar Pensionsmyndighetens rapport. Mellan ären 2010 - 2018 kommer pensionärerna i snitt förlora  inte mindre än 47 000 kronor.
Det är totalt 85 miljarder kronor före skatt.
För åren 2010 - 2014 förlorar en pensionär i snitt 31 000 kronor. För åren 2015 - 2018 är myndighetens prognos att pensionärerna förlorar ytteligare 16 000 ksonos.

Samtidigt säger myndigheten att inkomstpensionen kompenseras till viss del av att garantipensionen och bostadstillägget höjs. Vilket motsvarar 10 miljarder kronor. Nettoeffekten för pensionärerna blir  totalt minus75 miljarder kronor.
Detta uträknat statistiskt på hela kollektivet.

Allt detta beror på bromsen, som enligt pensionsmyndigheten kommer att hålla i sig till 2026. Bromsen slår till därför att pensionssystemet är  underfinasierat. Därför kräver pensionärsorganisationera att bromsen tas bort och att Premiepensionssystemet avskaffas. Dessa avgifter kan föras till pnsionssystemet.
Nu säger en del att man försämrar pensionerna för framtida pensionärer. Det stämmer inte. Redan nu är det så att varje gång bromsen slår till så försämras värdet på de pensionsrätter som dagens löntagare tjänat ihop. Dessutom är det så att utfallet från Premiepensionsystemet inte kopenserarar sänkningen av pensionerna.

Utvecklingen av pensionerna framgår också av att inkomstpensionen 2008 var i snitt 10 300 kronor. Efter sänkningen 2014 blir pensinen 10 480 kronor. Alltså en höjning med 180 kronor eller med 1.7% vilket innebär en en sänkning av köpkraften efter inflation.

Enligt pensionsmyndighetens prognos kommer inkomstpensionen stiga till 11840 kronor 2018 eller 1,4% per år
Är det någon som tror att löneutvecklingen på svensk arbetsmarkanad går samma utvecklig till mötes. Det verkar då inte pensionsmyndigheten tro då de menar att utvecklingen av pensonerna är långt under den utvevkling som förväntas på löemarknaden.

Tänk att PRO och de övriga pensionsorganisationerna fått rätt och verkar få rätt även om den kommande utvecklingen.

Nu måste vi kämpa vidare mot denna utveckling och förmå politikerna att inse att detta är en orimlighet.

3 kommentarer:

  1. Siffror, siffror och åter siffror.
    Bromsen tas inte bort! Det torde inte finnas något parti som rätt och slätt vill tar bort bromsen och riskera att underfinansiera pensionssystemet. Däremot finns det minst tre möjligheter att se till att bromsen inte behöver användas. Minska arbetslösheten, se till att ungdom kommer ut i arbete tidigare, slopa PPM.

    SvaraRadera
  2. Vi är överens om att arbetslösheten måste ner. Önskvärt är att alla ungdomar skall ut tidigare i arbetslivet. Men Du vet likaväl som jag att arbetsgivarna kräver högre och högre utbildning, längre erfarenhet samt man får inte vara äldre än 20 år.
    Vi är också överens om att PPM skall bort.
    Däremot är vi oeniga i fråga om bromsen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jodå Mauritz, vi är eniga om att bromsen skall bort, men den skall inte tas bort med den innebörden att utgifter överstiger inkomster. Vad säger partierna inte minst Socialdemokraterna? "Alla utgifter skall finansieras"! Det har de alltid sagt. Skall vi frångå det?
      Med de förslag som jag nämner försvinner bromsen av en enda acceptabel anledning: "Pensionerna finansieras till 100%, vilket innebär att bromsen slopas.Därför att den inte behövs. Den blir överflödig!

      Ja Mauritz, arbetsgivare kräver god utbildning, men det får inte innebära att man är i genomsnitt 28 år innan man får sitt första fasta arbete.Så är det i dag. För 20 år sedan var detta genomsnitt 22 år.
      Tyvärr är det så att många ungdomar pluggar som surrogat för ett arbete. 50 sökande på varje journalistjobb; det är ett exempel. Verkstad och byggsektorn kommer att ha mycket stora pensionsavgångar och kommer inom ett par år behöva mängder av ersättare till dessa. Varför vägleds de inte till en sådan utbildning? "Alla kan inte bli akademiker", sa Jan Björklund. Tyvärr har många inte förstått det,inte minst de så kallade yrkesvägledarna.
      Vid ett samtal jag för en tid sedan hade med Bengt Sibbmark, tillstod han att pensionerna inte får underfinansieras och det tror jag även PRO:s ledning anser, inklusive dig själv. Varför då ropa: "Bort med bromsen" utan att motiver vad som händer om detta sker planlöst.

      Radera