måndag 7 november 2011

Pensionärernas situation i Sverige

Senaste veckan har varit mycket intressant utifrån pensionärsperspektiviet. Det har i medierna varit en  mängd artiklar och radio - och TV program om förhållanden för äldre människor i Sverige.

I Stockholmsområdet har Carema avslöjats som stora skojare. Två äldreboenden som Carema  misskött å det grövsta.
Systemet har gått ut på att tjäna så mycket pengar som möjligt. I programmet "Dokument inifrån" i SVT i söndags ( 6 nov.) avslöjades enorma missförhållanden. Att företaget hade hemliga bonusavtal för cheferna på boendena. Vilket resulterade i att vården missköttes bara för att företaget och cheferna skulle tjäna pengar.

På PROs kongress 2008 behandlade vi förslaget till handlngsprogram. I förslaget fanns en skrivning att det var bra med privata utförare. Men det fick inte vara så att vinsten skulle vara dtivkraften.
Vi var några som protesterade mot att PRO skulle öppna för privata lösningar.

Frågan är om det är någon som tror att riskkapitalister, som finns runt världen, satsar pengar på äldreomsorg i t.ex. Sverige av humanitära skäl. Jag trodde inte på det 2008 och tror fortfarande inte på det.
Nu har Carema med önskvärd tydlighet visat varför dom har gett sig in i vård - och omsorgssektorn i Sverige. Syftet är att dränera det svenska skattesystemet på pengar. Det tycks man ha lyckats med. De gamla får sämre och sämre vård och omsorg medan företaget tjänar mer och mer pengar.

Frågan som uppstår om det bara är i Stockholmsområdet som Carema agerar på detta viset? De har ju verksamhet på många håll i Sverige.

I söndags (6 nov.) hade "P 4 Granskar" ett bra och belysande reportage om pensionssystemet och beskattningen av pensionärer. Pensionssystemet har missgunnat framförallt de pensionärer som är 73 år och äldre som får sin pension från det gamla ATP systemet. Samt att hela pensionssystemet leder till att pensionärerna halkar efter medan löntagarna får reallöneökningar.

Finansministern ansåg att systemet är bra, skillnaderna i beskattningen  skall bestå, om än vissa justeringar kan ske om ekonomin så tillåter. Pensionssytemet måste ha den s.k "bromsen" för samhällsekonomins skull. Vi pensionmärer skall vara en regulator i samhällsekonomin medan andra grupper bara glider förbi.

Hur länge skall skojeriet i pesionssytemet få fortsätta?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar